Talent Program najaar 2022: week 1 t/m 7

10 augustus 2022
Artikel geschreven door

In september zijn we gestart met het Talent Program data & analytics. Een vernieuwd programma en leuk om onze deelnemers te hebben meegenomen in de wereld van data & analytics. Hieronder nemen we jou graag mee in de afgelopen 7 weken van het Talent Program!

Week 1 | Inhoud en vaardigheden

We starten de week met een kennismaking, zodat alle kandidaten elkaar wat beter leren kennen. In de komende 7 weken zullen zij natuurlijk ook moeten gaan samenwerken. Tevens wordt er aandacht besteed aan de elevator pitch en sollicitatietraining. Het is belangrijk dat je leert om jezelf zo goed mogelijk te presenteren richting toekomstige opdrachtgevers.  

De eerste week: een combinatie van inhoud en vaardigheden
De rest van de week is een goede combinatie van inhoud en adviesvaardigheden. Zo gaan we in op Agile werken en hoe je in multidisciplinaire teams werkt, iets wat je bij steeds meer organisaties ziet, maar besteden we ook aandacht aan gesprekstechnieken. Hoe stel je de juiste vragen en hoe breng je structuur aan in een gesprek? Vervolgens gaan de kandidaten deze technieken meteen in de praktijk brengen, want zij moeten er middels verschillende interviews achterhalen wat de doelen en drivers van een organisatie zijn en aan het einde van de week in een presentatie advies geven hoe deze bereikt kunnen worden. 

In deze week vinden ook de eerste gesprekken met Ewout van accountmanagement plaats, zodat ook hij goed weet wie de kandidaten zijn en wat hun ambities zijn, om straks een mooie match met een organisatie of opdrachtgever te kunnen vinden.  

Deze week starten we met 3 dagen op kantoor om even aan elkaar en het samenwerken te wennen en sluiten we af met twee dagen online.  

Week 2 | Aan de slag met data!

Hand pressing SQL button on virtual screens

Echt aan de slag met data: SQL en AVG 
Na een enthousiaste start en plannen maken in week 1, mogen de kandidaten dan eindelijk echt aan de slag met data. Zij beginnen met het uitwerken van een datamodel en krijgen meer uitleg over de AVG, aangezien privacy een steeds belangrijker onderwerp wordt in onze maatschappij. De rest van de week mogen zij lekker aan de slag in SQL, wat nog steeds een van de meest gebruikte datatools is in vrijwel alle organisaties.  

Online werken en voortgang bespreken 
In deze week hoeven de kandidaten alleen op woensdag naar kantoor en mogen ze de rest van de week lekker thuis werken, waar zij elkaar en de docenten natuurlijk wel regelmatig zien in Microsoft Teams en bij hen terecht kunnen voor vragen. We laten alle kennis nog even bezinken in het weekend voordat de resultaten op maandag op kantoor gepresenteerd moeten worden. Tussendoor is er ook nog contact met onze recruiter geweest, om even te peilen hoe het tot nu toe allemaal verloopt.

Week 3 | Inhoudelijk en gesprekstechnieken

Het consultancy vak
Deze week wordt door een van de Cmotioneers een presentatie gegeven over Cmotions en hoe het is om als consultant aan de slag te gaan. Zo krijgen de deelnemers een beeld van wat je precies doet als consultant en hoe het is om bij Cmotions een dergelijke rol te vervullen.

PowerBI dashboard en presentatietraining
Verder gaan de kandidaten deze week weer een nieuwe tool ontdekken, dit keer een datavisualisatietool, PowerBI.  Het blijft niet alleen bij de techniek, het is namelijk ook belangrijk om te weten waar een goede datavisualisatie aan voldoet en welke types er allemaal zijn. Aan het einde van de week moet het dashboard gepresenteerd worden en ter voorbereiding daarop krijgen de kandidaten een presentatietraining.  

Les op kantoor en vervolg met accountmanagemement
Dit is een week waarin veel lessen op kantoor zijn, op dinsdag en vrijdag wordt thuisgewerkt. Daarnaast worden de gesprekken met Ewout van accountmanagement voortgezet en misschien heeft hij inmiddels al wat gesprekken met mogelijke opdrachtgevers gepland.  

Week 4 | Python

Pittige week
Dit is voor veel deelnemers een pittige week. Deze week gaan we voor het eerst aan de slag met Python. Vooral voor degene die hier nog geen ervaring mee hebben, is dit soms best lastig. Gelukkig hebben we goede docenten en begeleiding en trekken we 6 dagen uit om te oefenen en toe te werken naar de presentatie van de case.  

Werken vanuit huis en gesprek met recruiter
Deze week werk je veel vanuit huis, dat werkt heel goed wanneer je een vraag hebt of de docent iets wilt uitleggen, omdat je via Teams makkelijk mee kunt kijken op elkaars scherm. Ook spreek je deze week weer met onze recruiter en kun je wanneer nodig even je hart of frustraties luchten na weer zo’n intensieve week met veel nieuwe indrukken en kennis.  

Week 5 | Clustering en Python

Datagedreven marketing
Deze week pakken we nog even verder door op Python, maar gaan we dit wel op een andere manier gebruiken. Zo focussen we ons deze week wat meer op datagedreven marketing en moet de presentatie van deze week dus echt een gericht advies aan een marketing manager zijn. Het is nu dus niet alleen belangrijk dat je een mooie data oplossing met Python maakt, maar ook een vertaalslag naar hoe marketing dit concreet kan gebruiken of kan inzetten voor vervolgacties.

Adviesvaardigheden
Tevens wordt er weer wat aandacht besteed aan adviesvaardigheden; Hoe word ik een goede adviseur? Hoe lever ik toegevoegde waarde? Maar ook, hoe ga ik om met weerstand? 

Update gesprekken met opdrachtgevers
Ook komt Ewout weer bij jullie in de lucht, om jullie een update te geven over de gesprekken met klanten die misschien al lopen of om nieuwe opportunity’s te bespreken.  

Week 6 | Marketing automation en Python

De finish voor de deelnemers komt bijna in zicht!  

Marketing Automation 
Deze week staat het onderwerp Marketing Automation voor meerdere dagdelen op de planning en mogen de deelnemers aan de slag met het uitwerken van een campagne plan. Ook gaan zij aan de slag met het bouwen van een model in Python. Daarnaast gaan we aan de slag met het opstellen van een business case en grijpen we weer even terug op SQL om een campagne te evalueren.  

Laatste gesprek met recruiter 
Dit is de laatste keer tijdens het programma dat de kandidaten een gesprekje met onze recruiter hebben en nog even terug kunnen blikken op de afgelopen periode, maar ook vooruit kunnen blikken op wat er de komende weken te gebeuren staat. Deze week wordt er maar 1 dag op kantoor gewerkt, de rest van de dagen vinden online plaats.  

Tot slot | Week 7 en eindpresentatie

In de laatste week besteden we aandacht aan customer journeys, data driven CX, factoranalyse en marktonderzoek. Daarnaast moeten de kandidaten alle kennis en vaardigheden van de afgelopen weken weer oprakelen en hard werken aan hun eindpresentatie, waarin ze mogen laten zien welke stappen zij gemaakt hebben.

Na de diploma-uitreiking en de borrel is de opleiding officieel afgelopen en zijn de kandidaten klaar om hun vleugels uit te slaan als data specialist bij een van onze opdrachtgevers.

Meer informatie over het Talent Program

Heb je interesse in onze Talent Program talenten of wil je zelf deelnemen aan ons Talent Program? Wij informeren je graag over de mogelijkheden. 

Ben jij op zoek naar een junior om je team te versterken? Neem dan contact op met Dexter van der Swaluw of klik op onderstaande knop voor meer informatie. Onze kandidaten zijn klaar voor hun eerste carrièrestap!

Dexter van der Swaluw
Senior Corporate Recruiter
06 82 06 27 82
d.van.der.swaluw@cmotions.nl
Dexter van der Swaluw