Interview met Pim Smal

10 februari 2021
Artikel geschreven door Maarten Reeders, Senior Consultant

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Pim, 30 jaar en ik woon in Utrecht. Gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam en daar mijn master Marketing Management behaald. Vervolgens ben ik stage gaan lopen bij L’Oréal. Daar kwam ik er vrij snel achter dat de cijfermatige kant en het fact-based beslissingen maken op basis van data ‘my cup of tea’ zou worden. Inmiddels is mijn carrière het bewijs en heb ik me ontwikkeld tot freelance data analist en Power BI expert & trainer. Nu help ik diverse mooie organisaties zoals Eneco en Heineken met hun datamanagement, -analyse en reporting om nog beter belangrijke business beslissingen te kunnen nemen.

Als ik in mijn vrije tijd de ‘cijfers’ even loslaat, dan doe ik normaliter graag aan volleybal, maak ik mooie reizen, luister ik muziek en ben ik veel samen met familie & vrienden. En op dit moment vind je me vooral ook veel buiten in het bos.

Waarom heb jij ooit ‘ja’ gezegd tegen het Cmotions Talent Program?

Via een studievriendin die het Program al een jaar eerder had gevolgd, ben ik in contact gekomen. Wat de kracht van mond-tot-mondreclame al niet kan doen 😉 Ik heb me toen verdiept in ‘t Talent Program en om meerdere redenen bewust gekozen om deel te nemen. Jullie netwerk aan potentiële opdrachtgevers en bewezen kennisniveau spraken mij meteen aan. En daarnaast ook het curriculum van het Talent Program zelf wat bestaat uit een breed scala aan zowel hard- als softskills trainingen. Van SQL om te programmeren tot effectief presenteren om je boodschap goed over te kunnen brengen.

Wat heeft het je gebracht en waar sta je nu?

Voor mij is het Talent Program de perfecte springplank geweest voor het begin van mijn carrière en mijn eerste baan als data analist. Ik ging met meer kennis de markt in en het heeft mij verder gevormd als persoon in bijvoorbeeld mijn overtuigingskracht. Iets wat ik tot op de dag van vandaag bewust en ook onbewust toepas in mijn rol als freelancer. Waardoor ik met vol vertrouwen interessante opdrachtgevers benader en adviseer!

Waarom raad je iedereen ons Program aan?

De kracht van het programma zit ‘m in de brede combi van hard- en softskills trainingen. De kracht van Cmotions zelf zit ‘m voor mij in het contact en de duurzame relatie. Cmotions is een gerenommeerd bureau met serieuze kennis van zaken. Voor mij dus een waardevolle vaktechnische relatie met persoonlijke aandacht die mij meerdere keren bemiddeld heeft in banen en waar ik nog steeds goed contact mee heb na 6 jaar.

Wat is je beste advies voor elk startend data & analytics talent?

Data is niet de hele waarheid. Data is het begin van het verhaal en daarmee de discussie. Vervolgens moet je het goed kunnen analyseren en overbrengen in een advies. Wat ik daarmee wil zeggen is dat je je niet alleen moet blindstaren op je opleiding en vaktechnische kennis, maar dat je ook zeker moeten werken aan je softskills. Niks zo belangrijk als zelfverzekerd kunnen presenteren en overtuigen om je inzichten en advies over de bühne te brengen bij je opdrachtgever of werkgever. Dat doe ik nu al een tijdje met veel plezier en daar heeft verbreding met jullie Talent Program me zeker bij geholpen!